[petities.nl nieuws] persbericht: verkiezingsprogramma's in computerspel

ReindeR Rustema reinder op rustema.nl
Vr Jun 4 11:24:36 CEST 2010


PERSBERICHT 
4 juni 2010

"De verkiezingsprogramma's interactief in computerspel op derdekamer.net"

De stichting Petities.nl, bekend van de nationale petities-website, maakt het mogelijk om te stemmen over de punten uit de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen. Behalve 'eens' en 'oneens' is er ook een blanco stem om feedback te geven waarom een simpel voor of tegen niet mogelijk is: slecht geschreven, niet helemaal mee eens, meer achtergrondkennis nodig en zo verder. Het maakt deel uit van een computerspel (in ontwikkeling) waarin spelers ook zelf voorstellen kunnen doen en waarover gestemd kan worden. 

Rustema, oprichter van petities.nl: "Dit maakt het leuker voor degenen de verkiezingsprogramma's zelf willen gaan lezen. Dit is interactief en competitief, een spel waarin je kan winnen door veel te stemmen. Een stemwijzer doen is solitair." 

Het is ook mogelijk je stemgedrag te vergelijken met andere spelers die een voorstel hebben geschreven. De reguliere politieke partijen zijn spelers om je mee te vergelijken, maar je kunt je stemgedrag ook met anderen vergelijken. 

Het 'Democratiespel' is een spel met de ambitie om het Nederlandse politieke bestel te simuleren. De topspelers kunnen zichzelf kandidaat stellen bij dagelijkse verkiezingen voor de 150 spelers die voorstellen aan een virtueel wetboek mogen toevoegen door er onderling over te stemmen in een virtueel parlement. Ze kiezen ook 15 spelers die dat altijd mogen, tenzij ze weggestemd worden. 

Rustema, docent nieuwe media in het dagelijks leven: "De petities-website toonde aan dat veel burgers niet goed weten hoe de politiek werkt. Onder andere het afwegen van belangen, het verschil tussen volksvertegenwoordigers en bestuurders en het lobbyen zijn lastig uit te leggen als je er nooit mee te maken hebt. Met een zogenaamde 'serious game' is het te ervaren en dat maakt het leren makkelijker en leuker."

Op http://derdekamer.net is het spel te spelen. Registratie met een e-mailadres is vereist om punten te kunnen bewaren.

Het project 'Democratiespel.nl' wordt ontwikkeld met een subsidie uit de Digitale Pioniers-regeling, waarmee ook petities.nl is mogelijk gemaakt. 

-- 

CONTACT

De achtergronden over het spel zijn te lezen op http://democratiespel.nl 
Dit persbericht staat ook op de blog op http://democratiespel.nl/blog/?p=102
De documentatie staat op http://democratiespel/wiki

ReindeR Rustema: telefoon 06 21224775 en e-mail reinder at rustema.nl 

Over de stichting Petities zie http://petities.nl/info





Meer informatie over de Nieuws maillijst