[Internetsociety] Masterclass WebRTC + masterclass HTML5/Mobile web apps op 2 juni

Internet Society Nieuwsbrief internetsociety op lists.opendomein.nl
Za Mrt 28 19:12:16 CET 2015


Geachte geinteresseerde,

(excuses als je via verschillende kanalen dit bericht ontvangt)

het internet is nog volop in ontwikkeling, en over de hele wereld wordt gewerkt aan interessante nieuwe technologieen. ISOC.nl houdt je op de hoogte. Op donderdag 2 april a.s. is **Dominique Hazaël-Massieux** in Nederland op uitnodiging van Internet Society Nederland en het benelux-kantoor van het World Wide Web Consortium. 

Hazaël-Massieux is vanuit W3C contactpersoon van de WebRTC Working Group, en stond mede aan de basis van het ontstaan van deze groep. Hij heeft een ingenieurstitel van de Ecole Centrale Paris, en was eerder onder meer verbonden aan MIT en INRIA. Hij is binnen W3C onder meer ook Activity Lead binnen het Mobile Web Initiative.

Hazaël-Massieux geeft op donderdag 2 april 2015 in Amsterdam twee masterclasses waarin je hoort hoe het staat met de huidige ontwikkelingen op het gebied van twee van de meest spannende technologieen van het moment: webRTC (ofwel met beeld, geluid en data communiceren rechtstreeks vanuit de browser) en HTML5/Mobile webapps. Hieronder lees je meer over waarom deze standaarden zo interessant zijn.

Toegang tot deze masterclasses is 30 euro per deelnemer. Betalende leden van Internet Society Nederland en van W3C krijgen gratis toegang. Registreer wel op tijd, want vol = vol.

Zijn er sprekers die jij graag naar Nederland zou willen hebben? Laat het ons weten op bureau op staff.isoc.nl.

Over de Masterclass webRTC
==========================

  WebRTC is een relatief jonge maar snel aan belang winnende webstandaard waarmee allerlei nieuwe vormen van realtime-communicatie mogelijk worden. Denk daarbij aan audio- en video-gesprekken, instant messaging en het uitwisselen van bestanden. De gebruiker hoeft geen extra (gesloten) software zoals Skype of iChat draaiende te hebben op zijn computer. Het is niet nodig om een account aan te maken, en al evenmin hoef je speciale toepassingen op je computer te installeren - webRTC werkt zonder verdere toevoegingen in daartoe geschikte browsers.

  Wat daarbij met name interessant is, is dat het (in tegenstelling tot bestaande leverancier-afhankelijke commmunicatiekanelen) naadloos aansluit op de context van de eindgebruiker die zich beweegt over het world wide web. 

  Op die manier kun je bijvoorbeeld als eigenaar van een website met een knop de dialoog aangaan met een bezoeker van je site, of je gebruikers onderling met elkaar laten praten. Je kunt webRTC als technologie door het gebruiksgemak natuurlijk ook in een besloten omgeving inzetten, bijvoorbeeld in de ouderenzorg of voor het organiseren van een ledenvergadering of politieke inspraak-avond.

  Locatie: CWI (Science Park Amsterdam)
  Tijd: 14.00-17.00h
  Kosten: 30 euro per deelnemer (leden ISOC.nl gratis)
  Meer info en inschrijven: http://isoc.nl/events/webrtc-masterclass/


Over de Masterclass HTML5/Mobile web apps
=========================================

  Veel organisaties hebben tegenwoordig eigen 'apps', maar ontwikkeling en onderhoud daarvan is behoorlijk kostbaar. Voor ieder mobiel platform moet een eigen variant worden ontwikkeld en bijgehouden, en dat loopt al snel in de papieren.  

  "Web apps" zijn een platform-onafhankelijke standaard om met HTML5-technologieen webtoepassingen te bouwen. Dankzij de rijke functionaliteit van HTML5 in combinatie met de snelle hardware van mobiele telefoons neem je het web gewoon mee. HTML5 apps vormen eigenlijk een portable, installeerbare versie van de inmiddels vertrouwde browsertechnologie. Zo kun je met dezelfde code een app ontwikkelen die draait als Chrome App, Mozilla Open Web App, iOS Add-to-home, Windows 8 Pinned Site, Ubuntu Web App en W3C Widget. 

  Je hoeft dus niet voor ieder platform een eigen app vanaf scratch te bouwen, en kunt de belangrijkste zaken centraal oplossen op de vertrouwde manier die je kent van de ontwikkeling van websites. Je kunt zelfs in veel gevallen onderdelen (software-matig en qua content) aanwijzen, die je kunt hergebruiken tussen je site en je apss. Ook het updaten of upgraden van een webapp kun je als maker zonder toestemming of een app store, dat doe je gewoon vanuit je eigen site of via een gespecialiseerde webapphosting-dienst zoals 5apps.com.

  Locatie: Waag Society (Nieuwmarkt 4, Amsterdam)
  Tijd: 20.00-22.30h
  Kosten: 30 euro per deelnemer (leden ISOC.nl gratis)
  Meer info en inschrijven: http://isoc.nl/events/html5webapps-workshop/




Meer informatie over de Internetsociety maillijst