OPEN DOMEIN nieuws nr. 18

IN DEZE EDITIE

  1. Naamswijziging nieuwsbrief in Open Domein Nieuws
  2. Meer ruimte voor DeDS gebruikers en leden
  3. Open Domein leden kunnen gratis een petitie starten
  4. Peiling voor mogelijke dienst .nl-domeinregistratie

 


1. Naamswijziging nieuwsbrief in Open Domein Nieuws

De naam van onze (verplichte) nieuwsbrief is vanaf 2007 gewijzigd in Open Domein Nieuws. U hoeft niet bang te zijn dat uw mailbox wordt overspoeld met onze nieuwsbrieven, want deze publicatie verschijnt slechts eenmaal in de paar maanden, afhankelijk van het nieuws.

We hebben voor deze wijziging gekozen omdat het voor veel mensen onduidelijk is dat VOD 'vereniging Open Domein' betekent.


2. Meer ruimte voor DeDS gebruikers en leden

Het is de bedoeling, dat zowel de DeDS gebruikers als de leden van Open Domein meer ruimte voor e-mail en homepage krijgen in de toekomst, en men krijgt de mogelijkheid om zelf de verhouding homepage- en e-mailruimte te bepalen. De nieuwe quota's worden dan als volgt:
- 35Mb voor alle DeDS gebruikers (inclusief e-mail),
- 3x100Mb voor leden van Open Domein (inclusief e-mail).

Leden krijgen automatisch 1 account en kunnen standaard 3 accounts krijgen. Quota zijn afhankelijk van de contributie: 15 euro is 3x100Mb, 25 euro is 3x200Mb, 35 euro is 3x300Mb. Quota geldt voor mail en ftp (homepage ruimte), de verdeling hiertussen zal instelbaar gemaakt worden voor gebruiker via een web interface. Een andere verdeling van de quota is mogelijk voor individuele gevallen op basis van gegronde redenen, te beoordelen door DeDS Helpdesk.


3. Open Domein leden kunnen gratis een petitie starten

Leden van Open Domein kunnen gratis een petitie starten op petities.nl, normaal kost dit 5 euro. Petities.nl is naast DeDS een van de projecten van de vereniging. Sinds mei 2005 zijn er ruim 20.000 mensen geweest die een petitie ondertekend hebben. Een aantal petities zijn ook daadwerkelijk in de Tweede Kamer of een gemeenteraad overhandigd aan onze volksvertegenwoordigers.

Dus is er iets wat niet goed gaat in dit land en krijgt het te weinig aandacht van politici, maatschappelijke organisaties en andere burgers, start dan een petitie om de boel in beweging te krijgen. Veel handtekeningen (of heel erg gewichtige) trekt de aandacht en daar reageren politici weer op. Op basis van de ervaring van petitionarissen die u voor zijn gegaan wordt er ook een handboek geschreven op handboek.petities.nl.


4. Peiling voor mogelijke dienst .nl-domeinregistratie

We zijn mogelijkheden voor het bieden van .nl-domeinen aan het onderzoeken. De vraag is of hiervoor voldoende interesse is onder de leden van de vereniging. De mogelijkheden en de invulling hiervan moet nog worden bekeken, maar als het zover komt willen we niet concureren met normale providers. Het moet speciaal voor degenen zijn voor wie het moeilijk of bezwaarlijk is om in de commerciele sector een .nl-domein te nemen.

Om te weten of we deze dienst zullen gaan verlenen is allereerst noodzakelijk of hieraan behoefte is onder de gebruikers. Ben je geinteresseerd in deze nieuwe dienst, laat het ons dan snel weten met een mailtje aan domeinen@opendomein.nl. Dit is niet om een registratie aan te vragen, maar enkel als poll bedoeld om te weten of voor deze dienst voldoende animo is en onder wat voor condities we zoiets zouden kunnen aanbieden. Schrijf ons dus vooral waarom je tot nu toe nog geen nl-domein hebt kunnen nemen voor je website.