FAQ

Vragen

 


Hoeveel leden zijn er?

Vereniging OPEN DOMEIN heeft gemiddeld tussen de 100 en 150 leden. Het project DeDS heeft 10.000 gebruikers.
 
Up


Wat is en hoe gebruik ik de ledenserver?

Als Open Domeinlid kun je gebruik maken van onze virtuele ledenserver. Hiermee heb je mogelijkheden tot meerdere diensten, waaronder het ondersteunen op je homepage van php en een eigen database. Meer hierover zie hier.
Bij het overgaan van je DeDS-account naar een ledenaccount wordt de benodigde "verplaatsing" van je homepage na ontvangst van het lidmaatschapsgeld door de vereniging Open Domein geregeld. Je hoeft dus niets zelf te wijzigen; je homepage wordt dan ook automatisch bereikbaar onder de verkorte naam accountnaam.deds.nl, zie ook url-naam. Je emailadres blijft ongewijzigd, zijnde accountnaam@deds.nl
Het gebruik van een mysql database moet apart aangevraagd worden. Deze moet namelijk (nog) met de hand worden aangemaakt. Een e-mail hierover naar onze helpdesk is voldoende. Je krijgt daarvoor een apart wachtwoord.
Het beheren van je database doe je dan via ons servicepunt.

Up


Moet ik als gebruiker van DEDS lid van vereniging OPEN DOMEIN worden?

Eén van de doelstellingen van de vereniging Open Domein is het bewaken van de kwaliteit van DEDS. Maar Open Domein heeft nog veel meer doelen. Het maakt dus niet uit of je wel of geen bewoner van DEDS bent.

Up


Geeft Open Domein een nieuwsbrief uit?

Zowel DeDS-gebruikers als leden van de vereniging krijgen onregelmatig een e-mail waarin bericht wordt over Open Domein en het DeDS-project, het Open Domein Nieuws. Deze e-mail is verplicht te ontvangen. U hoeft niet bang te zijn dat uw mailbox wordt overspoeld met nieuwsbrieven, want deze publicatie verschijnt slechts eenmaal in de paar maanden, afhankelijk van het nieuws.

Up


Wat heeft de vereniging OPEN DOMEIN met DDS te maken?

De vereniging Open Domein is in 2001 opgericht omdat de eigenaar van DDS aangaf te willen stoppen met alle gratis activiteiten. Dit zou gelden voor de e-mail- en homepagefaciliteiten en voor de gesponsorde projecten. De vereniging wilde diensten overnemen en voortzetten. Na oprichting bleek dat DDS de faciliteiten voor abonnees van DDS tegen betaling voort ging zetten. Wel wilde DDS snijden in gesponsorde projecten. De vereniging Open Domein heeft daarom een eigen gratis e-mail- en homepagefaciliteiten onder een andere naam opgericht en biedt zelf webruimte aan niet-commerciële projecten. Daarbij wil Open Domein de originele doelstellingen van DDS voortzetten, kort samengevat: leren, experimenteren en faciliteren.
De vereniging Open Domein is dus opgericht door en voor abonnees van DDS na de koerswijziging van DDS.

Up


Wat doet de vereniging Open Domein op dit moment?

De vereniging Open Domein is verantwoordelijk voor de gratis e-mail- en homepagefaciliteiten van DEDS, verder is een kunst-project in oprichting en faciliteert de vereniging Open Domein enkele projecten.

Up


Waarom zou ik lid worden van de vereniging?

De vereniging Open Domein wil het internet interessanter maken door ruimte te bieden aan niet-commerciële toepassingen. Bovendien biedt de vereniging Open Domein een platform waar mensen van elkaar kunnen leren, ideëen uitwisselen en waar ruimte is voor het (technisch, juridisch en sociale) experiment. Daarnaast beoogt de vereniging Open Domein een soort consumentenorganisatie te zijn voor abonnees van DeDS. Als deze doelen je aanstaan, is 15 euro dan teveel gevraagd?
Verder heb je de mogelijkheid tot meer faciliteiten, zie hieronder.
Lid worden kan op de lidmaatschapspagina.

Up

 Mag ik een CMS systeem op de server installeren?

Als je lid bent van de vereniging Opendomein kun je een CMS-systeem (Content Management System) installeren zodat je tamelijk eenvoudig je website kunt maken en onderhouden. Mocht je daarvoor php zonder safe-mode willen, kan dat geregeld worden. Meer hierover bij onze doenerstips.

Up

Kan ik een SMTP server gebruiken ?

Om met een e-mailprogramma e-mail te kunnen versturen maak je gebruik van een SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) e-mailserver. Gewoonlijk verstuur je je e-mail via de uitgaande e-mailserver van je internetprovider (bv KPN, UPC, Ziggo). Voor de mailprogramma's op de telefoons is het niet handig om voor uitgaande mail steeds de provider van het netwerk te moeten kiezen, of het is duur de telefoonprovider te gebruiken. Als je lid bent van de vereniging Opendomein kun je je e-mail via de DeDS SMTP server versturen.
Om hiervoor gebruik te maken stuur je een verzoek naar onze helpdesk.
Bij het gebruik van onze webmail hoef je geen smtp server in te stellen.

Up


Hoeveel accounts mag ik hebben als Open Domein lid?

De leden krijgen automatisch 1 account en kunnen tot 3 accounts aanvragen.
(een gratis DeDS-account is standaard 25 MB site plus 10 MB mail, in totaal 35 MB).
Het quotum geldt voor e-mail en ftp (homepage ruimte) samen en is afhankelijk van de contributie: 15euro=3x100Mb 25euro=3x200Mb 35euro=3x300Mb. De quota verhouding tussen e-mail en ftp zal de gebruiker zelf kunnen instellen. Dit laatste is nog in de maak.

Het is tevens mogelijk om gebruik te maken van de scripttaal PHP en per lid één database MySQL. Vanwege veiligheidsredenen bieden wij PHP alleen in 'safe mode' aan. Wil men dit toch, dan kan dat geregeld worden. Het is niet mogelijk om .htaccess en .htpasswd bestanden te gebruiken.

Degenen die zich bewezen technisch inzetten voor de vereniging, krijgen gratis meer.
Het bestuur kan uitzonderingen of projecten toestaan.
Zie de besluitenlijst van 2007.

Up


Kan ik de url-naam van mijn DeDS-homepage behouden als ik een Open Domein-ledenaccount wil?

Het adres van je homepage http://home.deds.nl/~accountnaam (alsook die van al je onderliggende pagina's) wordt met het omzetten van een DeDS-account naar een Open Domein-ledenaccount bereikbaar met het meer beschaafde
http://accountnaam.deds.nl (en ook http://www.accountnaam.deds.nl).
Alle pagina's met benaming van het oude (DeDS-account) adres worden dan automatisch doorverbonden naar de juiste pagina met het nieuwe adres, zodat bestaande links in zoekmachines en op andere websites dus niet te hoeven worden aangepast (het gemak behoort de mens te dienen, nietwaar?).

Up


Wat kan ik doen om te helpen?

De doelen van de vereniging Open Domein kunnen alleen worden uitgevoerd met een aantal randvoorwaarden. Dat zijn veel (actieve) leden, stabiele servers, gunstig gestemde sponsoren en interessante websites. Kortom: wordt lid of meldt je aan als sponsor.
Help mee ontwikkelen, schrijven, beheren, administreren, organiseren en enthousiasmeren. Meer informatie vindt je bij vacatures.

Up


Waar vind ik antwoord op vragen over DEDS?

DEDS heeft net als de vereniging Open Domein een eigen site met een eigen FAQ

Up


Moet ik voor het Open Domein-lidmaatschap mijn adresgegevens opgeven?

Voor een Open Domein-ledenaccount zijn je NAW-gegevens (naam, adres, woonplaats) noodzakelijk. Op dit adres krijg je de jaarlijkse uitnodiging voor de ledenvergadering per post toegestuurd. Met de gegevens gaan we vertrouwelijk om, zie onze privacy-pagina.

Up