OPEN DOMEIN nieuws nr. 29

IN DEZE EDITIE

1. Onderhoud: DeDS.nl gaat op 13 april naar een CMS
2. Nieuwe vormgeving DeDS.nl gezocht
3. Ledenadministratie.org onderzoekt CiviCRM
4. Voor Open Domein leden PHP zonder safe_mode beschikbaar
5. Statistieken: Hoeveel verbruiken we nu eigenlijk?
6. Vrijwilliger notuleren bestuursvergadering
7. Donaties
8. Afmelden?
 


1. Onderhoud: DeDS.nl gaat op 13 april naar een CMS

Op vrijdag 13 april 2012 wordt de inhoud van DeDS.nl overgezet naar het CMS systeem Drupal.Tussen 10:00 en 19:00 zal de DeDS.nl homepage en functies als MijnAccount, WachtwoordZoek?, Creëer account, FAQ en de Catalogus niet beschikbaar zijn. We vragen begrip voor het ongemak.

Uw homepage blijft wel gewoon bereikbaar, e-mail en ftp blijven ook gewoon werken.

De technische vrijwilligers van Open Domein organiseren op 13 april een klusdag in Amsterdam om de wijziging uit te voeren. Neem contact op met server@opendomein.nl als u ook interesse hebt om mee te helpen of eens kennis te maken.


2. Nieuwe vormgeving DeDS.nl gezocht

Met de overgang naar het CMS systeem Drupal hebben we ervoor gekozen om een eenvoudige layout te gebruiken.

Drupal biedt veel mogelijkheden als het gaat om layout en themes. We zoeken dus iemand die een nieuwe DeDS.nl Drupal theme wil maken.


3. Ledenadministratie.org onderzoekt CiviCRM

Open Domein heeft het idee opgepakt om een gratis oplossing te gaan aanbieden waarmee groepen (bijvoorbeeld verenigingen) eenvoudig een ledenadministratie op kunnen zetten.

Nu zijn er verschillende (open source) producten beschikbaar die CRM en financiële functionaliteit bieden, maar we hebben geen product gevonden wat na 1x installeren door meerdere verenigingen gebruikt kan worden. We
kennen wel een aantal betaalde diensten die na een eenvoudige registratie een gescheiden administratie aanbieden, maar die bieden functioneel niet alles wat we voor ogen hebben.

Daarom onderzoekt Open Domein in samenwerking met Bendeburgers.nl naar fondsen en naar geschikte kandidaat software (CRM en/of financieel), waar een dergelijke uitbreiding op ontwikkeld zou kunnen worden.

Een kandidaat zou CiviCRM kunnen zijn, een open source CRM product waarvan de belangrijkste ontwikkelaar interesse heeft getoond om in deze richting te ontwikkelen.

Open Domein zelf werkt op dit moment aan een lijst met functionele specificaties en huidige software producten die hiervoor gebruikt kunnen worden.

Heeft u interesse in deze dienst, kent u andere kandidaat software, of heeft u misschien zelfs ideeën wat ledenadministratie.org functioneel zou moeten kunnen; laat het ons weten op bestuur@opendomein.nl


4. Voor Open Domein leden PHP zonder safe_mode beschikbaar

De leden van de vereniging Open Domein kunnen PHP gebruiken op de ledenserver. Dat was tot nu toe in safe_mode, wat voor sommige applicaties wat restricties inhield. Tegenwoordig kan op verzoek de safe_mode uitgezet worden. Het werken met updates in bestaande programma's wordt daardoor eenvoudiger.

Bent u lid en wilt u PHP zonder safe_mode gebruiken? Stuur een e-mail naar helpdesk@deds.nl


5. Statistieken: Hoeveel verbruiken we nu eigenlijk?

DeDS.nl en Open Domein draaien op vrijwilligers en de contributie van een kleine groep leden. Wat we hiermee doen is echt indrukwekkend. Qua aantallen hits en e-mail komen we haast in de buurt van een kleine internet service provider.

Bij elkaar leverden alle homepages van DeDS gebruikers afgelopen maand 394.474 hits op. Daarmee werd ruim 655 gigabyte aan dataverkeer verzonden. Samen met alle projecten verbruiken we ruim 5 megabit (continu) aan data.

Per dag levert de mailserver ongeveer 2400 e-mails af bij de gebruikers. Dit is slechts een fractie van wat de server dagelijks aan digitale post krijgt aangeboden. Tussen de 50% en 95% procent van alle aangeboden e-mail is spam en wordt niet afgeleverd.

Doordat we efficiente servers hebben, verbruiken we voor het leveren van al onze diensten ongeveer 255 kilowattuur per maand. Ter vergelijking, dat is minder dan één gemiddeld gezin verbruikt.


6. Vrijwilliger notuleren bestuursvergadering

Open Domein zoekt een vrijwilliger die wil helpen met het notuleren van onze bestuursvergaderingen. Het gaat jaarlijks om 8 vergaderingen van één tot anderhalf uur, waarvan vier in Amsterdam en vier per telefoon.

Kent u nog iemand die we zouden kunnen vragen? Laat het ons weten via bestuur@opendomein.nl


7. Donaties

We ontvangen zo incidenteel donaties, sommige zelfs anoniem. Hartelijk dank aan iedereen die ons een donatie heeft gestuurd. We kunnen het geld erg goed gebruiken voor nieuwe servers!

Als u extra wilt doneren, dan kan dat via ING rekening 9024486 ten name van Open Domein te Amsterdam.


8. Afmelden?

U ontvangt dit bericht omdat u een DeDS account heeft aangemaakt bij vereniging Open Domein.

Gebruikt u uw DeDS account niet meer of wilt u zich (met het oog op de nieuwe Telecommunicatiewet) afmelden voor deze nieuwsbrief? Dan kunt u uwDeDS zelf opheffen. Ga hiervoor naar onderstaande link, vul hier uw DeDS gebruikersnaam en wachtwoord in en kies vervolgens voor 'verwijder mijn account'

https://service.opendomein.nl/aanmelden/aanpassen/

Heeft u naar aanleiding hiervan meer vragen? Via helpdesk@deds.nl helpen we u graag verder.