OPEN DOMEIN nieuws nr. 4

IN DEZE EDITIE

  1. Woord vooraf
  2. 1 jaar VOD
  3. Serverstatus
  4. DEDS
  5. ART

 

1. Woord vooraf

'Wat is de VOD?' Deze vraag wordt veel gesteld. Het is een legitieme vraag nadat de gewenste overname van De Digitale Stad niet is doorgegaan. Het antwoord daarop is niet zo makkelijk. De VOD is in ieder geval niet-commercieel en wil ook niet-commerciele webinitiatieven faciliteren. Goede ideeen, kortom, die het web kunnen verrijken. Met als uit- gangspunt leren en experimenteren.

'Welke ideeen dan?' is een goede vervolgvraag. Het antwoord daarop ligt bij de leden. Welke ideeen verdienen onze hulp en onze inzet? Dat zou op de discussielijst besproken moeten worden.

Mensen die met goede plannen komen, kunnnen faciliteiten krijgen. Webruimte, mailinglist en hopelijk hulp van enthousiaste VOD-leden.

De vraag 'wat is VOD', wordt daarmee uiteindelijk beantwoord door de leden. Die geven zelf invulling aan hun vereniging. Het bestuur doet haar best om de faciliteiten daarvoor te verzorgen. Ook al gaat dat niet altijd even vlekkeloos.


2. Een jaar VOD

Tegenslagen, ruzies, stilte, falende techniek, vragen over beleid. En toch bestaat de VOD eind februari precies 1 jaar. Bijzonder!

Daarom is een kleine bijeenkomst wel op zijn plaats. Omdat de eerste bijeenkomsten in het Amsterdamse Cafe Pleinzicht werden gehouden, lijkt het ook de perfecte plek om het eenjarig jubileum te vieren. Met als motto: Gezelligheid!

Ieder lid en geinteresseerde is welkom. Maar verwacht geen gesponsord drinkgelag!

Cafe Pleinzicht is te vinden op Kadijksplein 11 in Amsterdam en heeft als telefoonnummer 020-6224034.

Het cafe is de hele dag en avond open, maar houdt als 'starttijd' 19.30 uur aan.

Tot dan!


3. Serverstatus

VOD heeft op dit moment drie servers in gebruik die staan opgesteld in de serverruimte van VOD-sponsor InTouch. De machines zijn inmiddels redelijk stabiel, hoewel hier en daar nog problemen voordoen met ftp en imap. Waarom is nog een raadsel. Iedere deskundige van Red Hat, LDAP en mail wordt van harte uitgenodigd mee te denken. Aanmelden kan via mailto:bestuur@opendomein.nl


4. DEDS

Steeds meer mensen maken gebruik van de diensten die VOD aanbiedt onder de naam DEDS. Onder deze nieuwe gebruikers bevinden zich opvallend veel Chinezen en Japanners. Op dit moment kunnen de servers van DEDS de stroom gebruikers nog afhandelen. Maar met de huidige aanwas van enkele tientallen nieuwe DEDS-leden per dag is de vraag: Hoe lang nog?

Daarom is een discussie gestart over de toekomst van DEDS. Enkele suggesties daaruit zijn: geld vragen, geen Chinezen meer toestaan en zelfs helemaal stoppen met DEDS.

Zover wil het bestuur niet gaan, maar feit is dat iets moet gebeuren. Een moratorium op nieuwe leden ligt voor de hand. Een commissie van de Vereniging Open Domein zou aanvragen voor een DEDS-account kunnen beoordelen op motivatie en goed- of afkeuren. De discussie zal nog even lopen voordat een besluit wordt genomen.

Aansluiten op de discussielijst kan via
http://lists.opendomein.nl


5. ART

Alleen webkunst of alle kunst? Flash toestaan of niet? Een index van verwijzingen naar kunstige sites of de kunst daadwerkelijk hosten? Onder welke voorwaarden zouden bedrijven hun site open zetten voor kunst?

Het zijn vragen die worden gesteld in de mailinglijst Art van de VOD. De kleine maar actieve groep van deelnemers probeert te komen tot een site van waaruit kunst wordt gepromoot. De ongebruikte ruimte op de homepage (rechts is vaak leeg vanwege een minimale schermresolutie) lijkt een ideale plaats om (web)kunst op aan te bieden.

De lijst kan input gebruiken van kunstenaars die deze manier van digitaal exposeren wel zien zitten. Ook bedrijven en instellingen die hun homepage zouden willen verrijken met kunst zijn van harte welkom om mee te denken. Zelf geen interesse? Breng dan mensen op de hoogte die wel wat zouden kunnen zien in dit idee.