OPEN DOMEIN nieuws nr. 42

Open Domein nieuws december 2021

U ontvangt Open Domein Nieuws doordat u een account bij DeDS heeft. DeDS is een project van vereniging Open Domein.
In deze editie:
1. Nieuwe hosting
2. Verhuizing servers
3. Recorddrukte Petities
4. 20-jarig bestaan vereniging Open Domein
5. Versterking van de vereniging
6. Zo gebruikt u uw mail
7. Archivering door de Koninklijke Bibliotheek
8. Beste wensen
9. Nieuwe huisregels
10. Afmelden?1. Nieuwe hosting
Sinds april 2021 wordt de hosting gesponsord door internetprovider Freedom Internet, een nieuwe provider ontstaan door het opheffen van XS4ALL. Freedom.nl neemt zelf colocatie af bij Procolix.com, onze servers zijn daar in het datacentrum op internet aangesloten.

De Freedom-doelstellingen worden door ons volledig ondersteund en andersom vindt Freedom ons bestaan ook heel belangrijk. Het persbericht over de sponsoring is gepubliceerd op https://freedom.nl/nieuwsartikel/kpn-zegt-sponsoring-op-petities-nl-verhuist-van-xs4all-naar-freedom-internet en bij https://petities.nl/updates/petities-nl-vrijdagochtend-23-april-onbereikbaar?locale=nl.

Freedom heeft XS4ALL nu al verslagen in de Consumentenbond-ranglijst als beste internetprovider. Goede technische dienstverlening is dus mensenwerk, maar dat wisten we al.

2. Verhuizing servers
Eind april 2021 zijn onze servers fysiek van XS4ALL naar onze nieuwe sponsor Freedom verhuisd. Er is een fotoreportage van de verhuizing gemaakt, die u kunt zien via https://doeners.deds.nl/fotoserie/2021-april-verhuizen/index.html. Als u in Amsterdam bij de RAI een tv-toren ziet dan weet u waar het is. Halverwege de toren zit een klein datacentrum waar onze servers nu staan.

De fysieke verhuizing ging redelijk volgens plan. Daarna gingen we terug naar de kantine van XS4ALL waar koffie was en plek om lekker de servers in te regelen vanaf de laptop.

Twee uur na de verhuizing ontstond er een probleem met de server met petities.nl, een project van de vereniging. De hard disks van de server stopten plots. Die waren sinds 2015 non-stop in bedrijf, dus misschien ook niet zo gek. Dus die middag alsnog het project op een viruele server ingericht en aan het kopiëren gezet. Dat was al lang een wens, maar het zou uren downtime vragen. Maar die was er nu plots. Want het kopiëren vanaf de backup ging wel even duren, dus iedereen ging naar huis om 's avonds weer verder te gaan vanaf thuis. Later die avond na zorgvuldig tevoren testen ging Petities.nl weer live, tot het genoegen van velen. De ondertekeningen stroomden weer binnen. Hulde! Een zware dag.

3. Recorddrukte petities.nl
Afgelopen jaar was weer bijzonder druk voor petities. Meerdere petities stonden zo in de belangstelling dat de website de maximale hoeveelheid verkeer bereikte en vertraging ontstond. In september nam De Correspondent een kijkje achter de schermen van petities en schreef een mooi interview over bestuurslid Reinder. U kunt het lezen via https://decorrespondent.nl/12701/klacht-verzoek-of-plan-meneer-petities-is-je-man/1718292316455-c3f15310

April was een recordmaand voor de website, zie ook alle cijfers op https://handboek.petities.nl/wiki/Cijfers#2021. Een weekend voor de verhuizing draaide de grote petitie https://geenfeestnu.petities.nl/ op de server. Zo ongeveer alle grote nieuwswebsites maakten er op zondagochtend een werkende link naar. Dat leverde zoveel traffic dat de huidige code van het maximum bereikte. Ongeveer 20.000 ondertekeningen per uur. De server ging deurbeleid doen en vroeg bezoekers om het later weer te proberen. Na een aantal keer de pagina herladen kwam je er vaak wel tussen. Toen liep de server vast, de schijf was volgelopen. Er werd snel een oude logfile van januari weggegooid en nog wat dingen verplaatst om ruimte te maken.

Later is ons technisch bestuurslid Johan nog aan het optimaliseren gegaan en bleef het spannend te zien hoe de server het volhield. Toen doemde er nog een obstakel op. Het bleek dat de mailserver van Ziggo mail van ons tegenhield als anti-spammaatregel. Dat stuiterde en het kwam weer bij ons in de wachtrij. Daar ontstond een reservoir van 50.000 e-mails op maandagavond. Mensen gingen klagen door webmaster@ te mailen en gingen steeds opnieuw ondertekenen. Veel Ziggo-klanten ontvingen uiteindelijk pas op dinsdag, de dag nadat de petitie succesvol was afgesloten, de langverwachte e-mail om hun ondertekening mee te bevestigen. Ziggo kan in de toekomst weer zoiets doen schreven ze terug. Ze hanteren 'meldingen' als reden om e-mail tegen te houden, ook hier mensenwerk dus.

4. 20-jarig bestaan
Op 14 februari 2001 werd de vereniging OPEN DOMEIN opgericht met als doel de domeinnaam dds.nl en de website op dat domein van DDS City over te nemen. Dit resulteerde eind augustus van hetzelfde jaar in het online zetten van het project DeDS: met voortzetting van gratis e-mail en webruimte. Door de jaren heen zijn er door Open Domein enkele andere projecten gerealiseerd, waaronder de bekendste petities.nl en de gratis homepages en e-mail op deds.nl voor duizenden.
We zouden dit lustrum heel graag willen vieren met de verenigingsleden. We kijken zodra we uit de lockdown zijn of we een fysieke bijeenkomst kunnen organiseren.

5. Versterk de vereniging
Tijdens de Algemene Leden Vergadering van afgelopen 21 mei is het bestuur wederom in zijn geheel herkozen. Voor de leden zijn de notulen ervan in te zien op https://opendomein.nl/leden.
Dit bestuur bestaat uit voornamelijk technische vrijwilligers. Het zou goed zijn als het bestuur uitgebreid kan worden met een actieve creatieve vrijwilliger die onze doelstellingen ondersteunt. Technische kennis is niet noodzakelijk. Er zijn pagina's die al 20 jaar oud zijn en niet op het kleine scherm zijn te lezen. Die kunnen wel een verbeterd ontwerp gebruiken. Iets voor u? Laat het ons weten op bestuur@opendomein.nl.

6. Zo gebruikt u uw mail
In de nieuwsbrief van eind 2020 vroegen we hoe mensen hun e-mail gebruiken. Dit ontvingen we als antwoord:
- De meest gebruikte mailprogramma's (op volgorde): Thunderbird, Outlook, Firebird, iOS mail, Bluemail, K9, Evolution;
- Spam: Meeste mensen ontvangen maar weinig SPAM, een enkeling veel. Opvallend: Iets er tussenin hebben we eigenlijk niet gezien in de response;
- Meest genoemde wens: Mogelijkheid om de binnenkomende mail automatisch te forwarden, kalender functie.

Als het u niet lukt om buiten webmail om uw e-mail te versturen, neemt u dan contact op met helpdesk@deds.nl, misschien kunnen we het verhelpen. Doorsturen is dan misschien niet meer nodig.

7. Archivering door de Koninklijke Bibliotheek
Lang voor de 'sociale media' zijn er op de DeDS mooie pagina's gemaakt. Deze pagina's dreigen te verdwijnen, en daarom is er een site met oude mooie pagina's opgericht https://digi-kerkhof.deds.nl/. Die pagina is een beetje stoffig geworden, want hij is slecht bijgehouden. Maar hij heeft de aandacht van de KB (Koninklijke Bibliotheek in Den Haag) getrokken.

"De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering. Om die reden archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet. De archiefversies zijn te raadplegen binnen het gebouw van de KB. Ze zullen ook beschikbaar worden gesteld aan een algemeen publiek via de website van de KB zodra dit juridisch mogelijk is."

Als u een 'mooie' pagina heeft die bewaard mag blijven, dan graag een reactie naar digi-kerkhof@deds.nl. Dan maken wij een kopie van uw site in het digi-kerkhof, en die komt dan weer in het archief van de KB (vooralsnog dus alleen te zien in het gebouw van de KB). En binnenkort wordt het digi-kerkhof afgestoft en nieuw opgebouwd.
De laatste aanwinst was de Pantacyclopedia van Jan van Erp via https://www.pantacyclopedia.com/.

8. Beste wensen
Open Domein wenst u prettige feestdagen en een gezond 2022. De kerstvakantie is traditioneel één van onze drukste periodes, waarbij veel mensen intensief gebruik maken van onze diensten. We verwachten weer veel mooie nieuwe websites.

9. Nieuwe huisregels
De huisregels zijn veranderd. U mag tegenwoordig geen terrorist meer zijn of terroristische inhoud publiceren.

10. Afmelden?
U ontvangt dit bericht omdat u een DeDS account heeft aangemaakt bij vereniging Open Domein.

Gebruikt u uw DeDS account niet meer of wilt u zich afmelden voor deze nieuwsbrief? Dan kunt u uw account zelf opheffen. Ga hiervoor naar onderstaande link, vul uw DeDS gebruikersnaam en wachtwoord en kies voor 'verwijder mijn account'. https://service.opendomein.nl/aanmelden/aanpassen/

Weet u uw wachtwoord niet meer? Via https://service.opendomein.nl/aanmelden/paswoordzoek/ sturen we u een nieuw wachtwoord toe.

Heeft u nog vragen? Via helpdesk@deds.nl helpen we u graag verder.


Open Domein Nieuws is een onregelmatig verschijnende e-mailnieuwsbrief van vereniging Open Domein. Opmerkingen, suggesties, kritiek zijn altijd welkom via bestuur@opendomein.nl