OPEN DOMEIN nieuws nr. 37

IN DEZE EDITIE 37

 1. Een stuk sneller geworden
 2. Trendbreuk
 3. Opgeruimd staat netjes
 4. Veilig internet
 5. Verzoek Openbaar Ministerie
 6. Nieuwjaarsborrel
 7. Re-DDS
 8. Petities.nl is vernieuwd
 9. Bitcoins
 10. Prettige feestdagen
 11. Afmelden?

 

1. Een stuk sneller geworden

Open Domein heeft nieuwe server hardware aangeschaft. Deze is een stuk sneller, heeft meer capaciteit en is ook nog eens energiezuinig. Verder zijn we overgestapt op virtualisatie waarmee we de tijd voor onderhoudswerkzaamheden nog verder kunnen verminderen.

We verkopen onze oude servers (4x Dell SC1425) voor een bijzonder laag bedrag. Interesse? Neem contact op met server@opendomein.nl. Leden krijgen voorrang.

 

2. Trendbreuk

Weetje: Er zijn inmiddels meer mensen die e-mail gebruiken dan mensen die webhosting gebruiken in DeDS.

 

3. Opgeruimd staat netjes

DeDS ruimt hele oude accounts op, om zo capaciteit vrij te maken voor u.

Vaak stopt iemand zonder zich af te melden. Als een jaar lang niet ingelogd is (op e-mail of webhosting), dan vragen we of het account nog wel behouden moet blijven. Pas als er na 3 (maandelijkse) herinneringen nog steeds geen antwoord is deactiveren we het account. Pas na nog eens 3 maanden verwijderen we alle gegevens.

 

4. Veilig internet

We vinden veiligheid belangrijk. Daarom hebben we de afgelopen periode onze websites deds.nl, webmail en opendomein.nl overgezet naar een beveiligde verbinding. U gaat nu meteen naar https://deds.nl en kunt aan het slotje in uw browser zien dat de site beveiligd is. Ook e-mail wordt via beveiligde verbindingen aangeboden.

 

5. Verzoek Openbaar Ministerie

In september 2016 ontving Open Domein voor derde keer sinds het bestaan van de vereniging een verzoek van het openbaar ministerie. In dit geval werden we gevraagd om getuigenverklaringen uit het Holleeder process te verwijderen bij een van onze gebruikers. Het verzoek is doorgestuurd naar de gebruiker en heeft deze zelf een oplossing gerealiseerd.

We zijn trots op het relatief lage percentage verzoeken, ons beleid en de manier waarop we dergelijke verzoeken afhandelen. We overwegen om alle verzoeken (geanonimiseerd) te publiceren.

 

6. Nieuwjaarsborrel

Op donderdag 12 januari 2017 vindt in Amsterdam weer de jaarlijkse internetnieuwjaarsbijeenkomst plaats waar meer dan dertig Nederlandse en internationale internetgerelateerde organisaties gezamenlijk het nieuwe jaar inluiden. De vereniging Open Domein is één van deze organisaties en nodigt u uit.

De lokatie dit jaar is De Tolhuistuin, Buiksloterweg 5c in Amsterdam, en het wordt zoals altijd weer een mix van veel leuke mensen uit alle hoeken en gaten van de internetwereld, interessante lightning talks over allerlei onderwerpen en natuurlijk een voorzittersdebat op het scherp van de snede.

Registreren als bezoeker kan op https://newyear.isoc.nl

 

7. Re-DDS

Re-DDS heeft een prijs gewonnen: De Digital Preservation Award 2016 in de categorie 'The National Archives Award for Safeguarding the Digital Legacy'.

Re-DDS is een project van het Amsterdam Museum en Waag Society om de digitale stad uit 1995 een plaats te geven in de historie van Amsterdam. Samen met studenten van de UvA is de stad (middels web archeologie) uitgegraven en nagebouwd en kan bekeken worden in het Amsterdam Museum.

 

8. Petities.nl is vernieuwd

Petities.nl, één van de projecten van Open Domein, heeft in 2016 een nieuwe website gekregen. Nieuw is dat het ook mogelijk is om petities in een andere taal te ondertekenen. Ook is de website beter te gebruiken op tablets en telefoons omdat tegenwoordig bijna de helft van het webgebruik via dergelijke schermen gaat.

Sinds 2005 zijn er voor meer dan 6000 petities meer dan 6 miljoen ondertekeningen verzameld via petities.nl.

 

9. Bitcoins

Een van onze leden is actief bij bitcoinference.com

De bitcoin organisatie houdt zich bezig met encryptie, de techniek van veilige verbindingen, de waarde van geld en de politieke gevolgen voor banken.

Altijd al iets meer willen weten over bitcoins? U kunt zich opgeven voor lezingen, discussies e.d. op https://bitcoinference.com/contact.html

 

10. Prettige feestdagen

Open Domein wenst u prettige feestdagen en een voorspoedig nieuw jaar. De kerstvakantie is traditioneel één van onze drukste periodes, waarbij veel mensen intensief gebruik maken van onze diensten. We verwachten weer veel mooie nieuwe websites.

onze diensten. We verwachten weer veel mooie nieuwe websites.

 

11. Afmelden?

U ontvangt dit bericht omdat u een DeDS account heeft aangemaakt bij vereniging Open Domein.

Gebruikt u uw DeDS account niet meer of wilt u zich afmelden voor deze nieuwsbrief? Dan kunt u uw account zelf opheffen. Ga hiervoor naar Mijn account, vul uw DeDS gebruikersnaam en wachtwoord en kies voor 'verwijder mijn account'.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Via wachtwoord vergeten sturen we u een nieuw wachtwoord toe.

Heeft u nog vragen? Via helpdesk@deds.nl helpen we u graag verder.